Calendar ortodox, marți, 2 iulie 2019: Este pomenit Sfântul Voievod Ștefan cel Mare

Distribuie

 

În calendarul ortodox, marți, 2 iulie 2019. este pomenit Sfântul Voievod Ștefan cel Mare. Ștefan Vodă a fost domnitor al Moldovei între anii 1457 și 1504 și este unul dintre cei mai mari români apărători ai creștinătății. Ștefan cel Mare era născut din creștinii Bogdan Vodă, fiul lui Alexandru cel Bun, din neamul Mușatinilor și din Oltea Maria, din neamul Basarabilor.

Calendar ortodox 2 iulie 2019: Ștefan cel Mare a construit 44 de biserici și mănăstiri în Moldova
Biserica Ortodoxă Română l-a făcut sfânt într-unul dintre sinoadele ecumenice în anul 1992. Voievodul care ținea piept cotropitorilor a construit foarte multe biserici și mănăstiri din Moldova, iar multe dintre ele stau în picioare și în ziua de azi și sunt locuri de pelerinaj pentru sute de mii de credincioși români.

Marele voievod era ctitor al unor lăcașuri de cult care au rezistat în timp și au devenit loc comun de adunare pentru enoriași: Mănăstirea Putna, care poartă hramul „Adormirea Maicii Domnului”, Biserica Sfântul Procopie de la Milișăuți, Biserica Sfântul Nicolae din Chilia ori Biserica Sfânta Cruce din Pătrăuți.

Canon de rugăciune către Sfântul Ștefan cel Mare
Ștefan a făcut, în total, 44 de biserici și mănăstiri în cei 50 de ani de domnie. Moartea sa este un mister. S-a stins din viață pe 2 iulie 1504 și se crede că acesta a fost răpus de o rană mai veche la un picior, moștenită dintr-o bătălie din urmă cu 40 de ani. După ce i-a fost arsă rana în vara anului 1504, Ștefan Vodă a murit la data de 2 iulie, în mâinile unui medic venețian, la vârsta de 70 de ani.

Iată și un canon de rugăciune către Sfântul Ștefan cel Mare: „Sfinte Ștefane Voievod, apărător al poporului român și grabnic folositor al tuturor creștinilor, ascultă rugăciunea pe care o înălțăm către tine, noi, nevrednicii. Cunoaștem îndrăznirea pe care ai dobândit-o prin multe osteneli către Bunul Dumnezeu, Care ți-a ascultat rugăciunile tale. Drept aceea, te rugăm să ne auzi și tu pe noi când cerem ajutorul tău.

Ocrotește bisericile și mănăstirile în pace, întărește credința slăbită de ispitele acestui veac, surpă eresurile, luminează ocârmuitorii, dă vitejie ostașilor, iar nouă tuturor luminează-ne calea mântuirii, ca împreună cu tine în locașurile cele cerești să ne bucurăm în vecii vecilor. Amin”.

Distribuie

Loading...
Loading...