Gestul inedit al unor profesori din Sibiu: Cu florile primite în prima zi de școală, au trimis, alături de elevi, un SOS pentru educație FOTO

Distribuie

Loading...

Într-o piață din Sibiu, elevi, profesori și părinți au scris, luni, un mesaj uriaș din flori. Cu buchetele primite de profesori în prima zi de școală, aceștia au realizat un aranjament floral prin care au vrut să atragă atenția asupra situației din sistemul de învățământ românesc. Adina Oancea, profesor de matematică și fizică la Colegiul Național ”Octavian Goga”, este unul dintre profesorii care au participat la acțiunea organizată de asociația ”Școala Trimitoare”, care a realizat și un ”Manifest pentru educație”. ”Avem nevoie de astfel de proteste pașnice pentru a atrage atenția asupra învățământului din România, care, în opinia multora (specialiști ai educației, profesori sau părinți interesați de viitorul copiilor lor) este într-un continuu declin”, spune profesoara. ”SOS-ul florilor” a fost trimis la școala din satul Prislop – Rășinari, unde învață copii din mediu defavorizat și care s-au bucurat, în această dimineață, de multe flori.

Acum doi ani, când a preluat ca diriginte clasa a V-a A, Adina Oancea (foto) i-a rugat pe părinți să nu mai cumpere flori în prima zi de școală. Profesoara le-a propus atunci ca o mică parte din banii pe care i-ar folosi pentru cumpărarea florilor să fie donați unui ONG. ”Ideea era de a ridica empatia generației smartphone, care nu mai este atentă la detalii faciale sau auditive atunci când interacționează unii cu alții. S-au aliniat dorinței mele și, la sfârșitul clasei a V-a, s-au strâns 270 de lei. 270 de lei nu este o sumă mare, dar cu banii aceștia am cumpărat rechizite pentru acțiunea Shoe Box a celor de la We Help Sibiu, organizată la Târgul de Crăciun din 2018”, povestește Adina Oancea.

Anul acesta, profesoara a decis să se alăture unei acțiuni inițiate de Școala Trimitoare, o organizație non-guvernamentală din domeniul educațional. S-a numărat astfel printre profesorii din Sibiu care au donat florile primite în prima zi de școală pentru o acțiune în care urma să se realizeze un aranjament floral cu mesajul: ”S.O.S. Învățământul românesc”. Practic, un eveniment prin care se trage un semnal de alarmă asupra situației din sistemul de educație.

Florile au fost oferite de către profesorii din mai multe școli sibiene, iar echipa ”Școlii Trimitoare” a strâns toate buchetele de flori folosind o cargo-bicicletă.

 

La ora 17.00, în Piața Huet din Sibiu, zeci de elevi și profesori de la Colegiul Național Octavian Goga, Școala Gimnazială nr. 2 și Școala Gimnazială I.L.Caragiale s-au strâns, alături de părinți, și au realizat, cu susținerea echipei Asociației Antreprenorilor din Domeniul Floristic, Mesajul pentru educație: SOS EDU.

”Avem nevoie de astfel de proteste pașnice pentru a atrage atenția asupra învățământului din România, care, în opinia multora (specialiști ai educației, profesori sau părinți interesați de viitorul copiilor lor) este într-un continuu declin: programe școlare care nu se aliniază cerințelor pe piața muncii, desființarea, apoi reînființarea școlilor profesionale, lipsa manualelor școlare, lipsa laboratoarelor de specialitate și a materialelor necesare pentru acestea. Paradoxal, însă, câștigăm locuri bune și medalii la olimpiade internaționale la materii din aria curriculară Matematică și Științe, inclusiv la o materie care nu este prinsă în planul cadru, cum este Astronomia. Asta înseamnă că avem profesori valoroși, copii interesați, dar fără suport din partea statului, tocmai cel care ar trebui să vină cel mai mult cu sprijin pentru aceștia”, a explicat demersul Adina Oancea.

Deveniți ”floriști” pentru câteva ore, copiii s-au bucurat de acțiunea din piață. „A fost ciudat să ne jucăm cu florile, dar tare fain! Când mai mergem?”, a fost reacția unora dintre ei.

Distribuie

Loading...
Loading...